Evaluatie Nota Dierenwelzijn

De evaluatie nota dierenwelzijn  laat zien dat we op stoom zijn, veel van de doelen zijn gehaald. Complimenten daarvoor voor de mensen ‘in het veld’, onze ambtenaren en het college.  Het burgerpanel weerspiegelt het belang dat Apeldoorners hechten aan welzijn van dieren

Meer aandacht voor het bevorderen van insectenpopulaties, schuilplekken voor weidedieren en voorkomen van stalbranden is noodzakelijk.

Met de verstedelijking komen meer dieren in de stad. Het is niet de vraag of de (ver)steenmarter hier op z’n plaats is, het is de plaats voor de steenmarter. De toekomst brengt nog meer dieren naar de stad. Menno Schilthuizen schreef een boeiend overzicht van die ontwikkeling: Darwin komt naar de stad, hoe de urban jungle de evolutie stuurt.

We mogen trots zijn op wat we hebben bereikt met ons dierenwelzijnbeleid. Dat anderen zelfs bij ons komen kijken,  streelt ons zelfbewustzijn.  En … als we binnen de gestelde tijd onze doelen halen, mogen we onze ambitie best bijstellen:

  • Zorgen over de oorzaken van de teruggang van insecten is daarvan misschien zelfs de basis. Dat heeft niet alleen te maken met dieren in de stad. De mezen die zich tegoed doen aan de eikenprocessierups – waar veel mensen last van hebben – lijken vergiftigd door de middelen (dode mezen onderzocht) die we gebruiken om onze buxusstruiken te redden van de hongerige rupsen.  Maar ook het terugdringen van pesticiden in de ons omringende landbouw is een must als we biodiversiteit willen behouden
  • Het kan niet meer dat er nog steeds dieren in weiden staan zonder dat zij zich kunnen beschermen tegen zon, wind en regen. In ons land mag dat niet zonder verrommeling van het landschap. Dat lijkt toch beter dan dieren blootstellen aan de grillen van de veranderende weersomstandigheden: veel water, droogte, zon.
  • Hoewel stalbranden in onze regio nog niet zijn voorgekomen is het voorkomen ervan belangrijk. Hoe staat het met de veiligheid van de stallen. Hebben dieren in de grote stallen ontsnappingsmogelijkheden?

De bespreking van PMA van vandaag is een evaluatie, terugkijken, vaststellen of we doen wat we hebben afgesproken. Terugkijken en vast stellen dat we tevreden zijn is niet genoeg. Ambitie om het nog beter te doen is nodig.